duminică, 21 octombrie 2012

Budinca de psyllium



bbadina.blogspot.robbadina.blogspot.ro


Micul dejun te poate pune adesea in dificultate. Ce ar putea fi rapid, sanatos si gustos? Haide sa incercam o budinca de psyllium. Se face extrem de rapid, daca avem deja in figider laptele de migdale.

Ingrediente:
- 200-250 ml lapte de migdale / susan / nuci, in functie de ce consistenta iti place - mai moale sau mai inchegata;
- 2 linguri rase de tarate de psyllium;
- 2-3 lingurite de miere, dupa gust;
- fructe uscate la alegere: caise, stafide, prune, goji berry, curmale, capsuni, etc; eu am folosit caise si goji;
- 1 lingurita de fulgi de cocos;
- bucati de banana (optional, dar le recomand pentru ca dau un parfum deosebit si o consistenta mai matasoasa);
- un varf de cutit de bobite de vanilie din pastaie
- un praf de sare

Cum se procedeaza: punem laptele de migdale intr-un castron si cernem direct din lingura taratea de psyllium. Amestecam constant pentru a nu se face cocoloase. Adaugam mierea, fulgii de cocos, vanilia si fructele uscate. Amestecam iar si apoi o lasam deoparte cateva minute sa se inchege. Taratea de psylium va absorbi lichidul si va rezulta o budinca excelenta. Inainte de servire taiem cateva bucatele de banana, sau, dupa preferinta, o adaugam pasata.

bbadina.blogspot.ro

Pentru diversitate poti adauga 1-2 lingurite de pudra de roscove / cacao si va iesi o budinca ciocolatoasa de vis.

bbadina.blogspot.ro

Si asa, ziua ta va incepe cu zambetul pe buze :).

joi, 21 aprilie 2011

Salata cu leurda si untisor



 
Bogatie de colori si arome intr-un singur bol



Am sa incep prin a va marturisi ca pana anul acesta eu nu am mancat nici leurda si nici untisor. Dar tot citind articole despre ce beneficii aduc aceste plante organismului (nu am sa insist pe tema asta, internetul este plin de articole; de ex. despre leurda gasiti aici, aici si aici; despre untisor aici, aici si aici) am zis "hai sa le incerc".

Mi-au placut foarte mult si am tot facut salate ori cu una, ori cu cealalta, ori cu amandoua, in functie de cum le gaseam. Pentru cine nu stie cum arata aceste plante, am pus poza de mai jos.
Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar daca eu abia acum am "descoperit America" am senzatia ca nu toata lumea stie despre existenta ei. Ah, ignoranta asta! :)

 
Frunzulitele din stanga sunt de untisor, iar frunza mai mare e leurda.

Dar sa purcedem la asamblarea salatei din urmatoarele ingrediente:
 

...si anume:
  • o legatura mare de leurda
  • o mana de untisor
  • cateva frunze de salata
  • 2 fire de ceapa verde
  • 1/2 ardei gras, rosu
  • 1/2 de castravete (am uitat sa-l aduc in poza "de grup")
  • cateva ridichi de luna (si ele au lipsit din poza - unde mi-o fi fost capul?)
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • marar si patrunjel
  • ulei de masline
  • si crutoanele: adica hrisca pusa la inmuiat cateva ore - foarte bune !
Se toaca toate ingredientele  si se pun intr-un castron, si gata salata!

Sfat: la verdeturi, pentru a evita oxidarea lor folositi un cutit cu lama ceramica; daca nu aveti, atunci rupeti frunzele cu mana.

Sa aveti pofta!

marți, 19 aprilie 2011

Branza de caju




Daca tot am afirmat in postarea anterioara ca Ina e o comoara, as vrea sa aduc argumente solide. Si anume, as vrea sa aduc una dintre retetele ei care a facut iar furori in bucataria mea (si trebui sa recunosc ca si printre colegii de munca a avut succes) :P.

Ingrediente:
 
 
  • 1 cana nuca de caju cruda, hidratata peste noapte in apa rece
  • 1/2 cana nuci de brazilia crude/nuci macadamia crude, hidratate peste noapte in apa rece
  • apa cat sa le acopere in blender de un sfert
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa verde mare
  • 1 lg fulgi de drojdie inactiva
  • sare
  • cateva fire de marar
Toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza pana la perfecta omogenizare. Se da branzica la rece pt cateva ore.Noi am servit-o cu legume taiate bucati.


Un deliciu. E musai de incercat.

Nu numai ca voi repeta reteta, dar va deveni un aliment de baza la noi in casa. Daca ne era dor de ceva, de cand cu raw, era branzica. Dar acum gata si cu dilema asta.

Inghetata de banane



Pentru astazi am o reteta speciala de inghetata. Multumesc Ina, esti o comoara pt blogosfera :).
Am facut inghetata asta de mai multe ori, si drept sa zic a devenit desertul nostru de week-end. Dar nu pt ca ai avea nevoie de un week-end intreg sa o prepari. Este foarte usor de facut si nu necesita decat un ingredient de baza: banane. Restul sunt optionale.




Si acum "complicata" reteta:
  • 3 banane 
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 1 lingura de miere sau sirop de agave (de data asta nu am nimerit bananele dulci si am pus miere; dar nu e necesara intotdeauna)
  • se taie feliute si se dau la congelator pt cateva ore (sau se lasa peste noapte)
  • cand s-au inghetat se pun in robotul de bucatarie si se mixeaza cu vanilia pana devine o pasta cremoasa
cam asa


Se observa in poza cum mierea in contact cu bananele inghetate s-a coagulat in mici bilute. Ceea ce a dat o consistenta interesanta inghetatei. Perlutele de miere intarita parca erau bucati de caramel.

Se serveste imediat. Si chiar daca nu ar trebui mancata imediat nu cred ca ai putea sa o lasi pana nu ai da-o gata. Atat e de buna si de cremoasa.


Pentru ca am avut la indemana putina sfecla rosie m-am jucat (de test) si am dat putina culoare. Rezultatul a fost doar optic, caci nu i-a schimbat gustul absolut deloc (ceea ce era si de dorit). Intra in categoria "good to know" ;)



Cu ajutorul ustensilei de curatat legume am ras cateva bucati de sfecla si le-am pus intr-un vas cu putina apa. Doar cat sa le acopere. Am lasat bucatile in apa pana a devenit suficient de rosie (amestecand din cand in cand). Cateva picaturi le-am pus in robot peste inghetata si am mixat. Cand a fost suficient de cremoasa am pus inghetata peste bucatile de sfecla din castron.